Behöver du hjälp med asbestsanering i Västerås?

Ska du renovera köket i Västerås men har upptäckt att det finns asbest bakom det gamla kaklet? I så fall måste du göra en asbestsanering. Så här går det till.

Asbest är isolerande och ljuddämpande, men också väldigt billigt. Därför användes det förr i tiden flitigt i alla möjliga sorters byggmaterial som isolering, kakelfog, takmaterial med mera. Men så kom man på att det är cancerframkallande och materialet förbjöds helt i början av åttiotalet. Har man en äldre fastighet som inte tidigare har renoverats är chansen därför stor att där finns asbest.

Asbest är inte farligt så länge man inte rör det men river man ut det och bryter sönder det frigörs det små partiklar, så kallat asbestdamm, och detta är extremt farligt att inandas. Ska man utföra en större renovering och riva ut gammalt byggmaterial måste man först ta reda på om det innehåller asbest så att man i så fall först kan utföra en sanering. Det finns särskilda företag som är experter på asbestsanering i Västerås.

Hur mycket kostar en asbestsanering?

Priset på en asbestsanering baseras på arbetets omfattning och hur stor fastigheten är. Ibland kan priserna också skilja något mellan olika företag och det kan därför löna sig att ta in mer än en offert. Men viktigt är att den firma man anlitar är specialiserad på asbestsanering och innehar certifikat. Detta för att saneringen utförs på rätt sätt och för att man annars kan drabbas av böter.

Vid en asbestsanering gäller det att se till att inget farligt damm sprider sig i fastigheten. Detta för att allt övrigt material i så fall blir kontaminerat. Asbestdammet får heller inte läcka ut genom öppna fönster eller dörröppningar och därför brukar man stänga till dessa med plast. Saneringen innebär vissa risker för dem som utför den och därför bär de särskilda skyddskläder och andningsmask.

Publicerat den
Kategoriserat som Asbest